ACTUEEL

 

  Aandachtspunten in uw tuin: 

  • U kunt nog steeds nieuwe beplanting aan planten. Beplanting, die niet in containers geleverd wordt het liefst zo snel mogelijk planten. Bij droog weer moet u deze beplanting goed vochtig houden. Dit blijft bij nieuwe beplanting het hele jaar een belangrijk aandachtspunt.
  • De borders moeten onkruidvrij gemaakt en gehouden worden. De winterbescherming bij de bollen en vaste planten kan verwijderd worden.
  • De gazons kunnen wellicht een opknapbeurt gebruiken. Verticuteren, bemesten en doorzaaien kan een oplossing zijn. De graskanten kunnen gestoken worden en zodra het gras gaat groeien, moet er regelmatig gemaaid worden.
  • Snoeien van struiken m.u.v. de voorjaarsbloeiers. Buddleja, Caryopteris, Lavatera en rozen kunnen nu sterk terug gesnoeid worden.
  • Snoeien van bomen. Echter, niet alle bomen kunnen op dit moment gesnoeid worden, daar ze gaan bloeden. Het dode hout kan wel verwijderd worden.
  • Aanplant van zomerbloeiende bloembollen.
  • Vaste planten kunnen verplant worden. Scheuren van de vaste planten is aan te bevelen. 

Maakt het eerste lentezonnetje u enthousiast om uw tuin aan te passen of wilt u een hele nieuwe inrichting van uw tuin? Wij denken graag met u mee middels de verzorging van een tuinontwerp en beplantingsplan, zodat u binnenkort kunt genieten van uw nieuwe of gerenoveerde tuin.

Wilt u deskundige begeleiding van uw tuinwerkzaamheden of wordt het tuinwerk u te veel? Neem dan contact met ons op voor het verzorgen van de onderhoudsbeurt of het uitvoeren van de aanpassingen in uw tuin door onze hoveniers.

Wilt u sportief bezig zijn in uw tuin? Wellicht is dan is de aanleg van een mini hockeyveld of een golf green een goed idee. Wij vertellen u graag hoe wij dit voor u kunnen realiseren.

Van de Nederlandse tuinen ligt 44% voor minstens de helft vol met tegels.

Dat kan tot grote problemen met wateroverlast leiden, zeker nu er meer regen valt door klimaatverandering. Nederlands eerste Watergezant Henk Ovink roept mensen daarom op om hun tuin meer ‘regenproof’ te maken, door te kiezen voor gras of planten in plaats van tegels. “Als elk gezin zijn tuin zou aanpakken, zou dat een enorme impact hebben”, aldus Ovink.

 Ontstenen en vergroenen

Doordat er in de toekomst vaker sprake zal zijn van extreem weer in Nederland, zal er vaker overlast zijn in de vorm van extreme regenval, droogte en hitte. Hierop dient de openbare ruimte aangepast te worden. Het vergroenen van private tuinen en daken kan bijdragen aan het verminderen van wateroverlast en hittestress.

Als tuinbezitter kun je op verschillende manieren aan de slag met het klimaatbestendig maken van jouw omgeving. Door jouw bijdrage help je mee aan het voorkomen van wateroverlast, droogte, hittestress en verbeteren van de biodiversiteit.

Regenwater dat op beplanting terechtkomt, zakt meestal weg in de bodem of verdampt. Plantenwortels maken de bodem los, waardoor water makkelijker in de bodem wegzakt. Dit is goed voor planten en het zorgt voor een voldoende grondwaterstand. Regenwater dat op verharding terechtkomt, wordt meestal via het riool afgevoerd en zakt niet in de bodem.

Veel verharding kan verschillende vervelende gevolgen hebben, zoals het veroorzaken van wateroverlast bij hevige regenval, schade bij droogte en het veroorzaken van hittestress. Talrijke tuinen bevatten veel verharding. Mensen denken vaak dat tuinen met veel verharding onderhoudsvriendelijk zijn, maar een goed aangelegde groene tuin vraagt niet altijd om méér onderhoud.

Een eenvoudige manier om het regenwater in de bodem te laten zakken is (een deel van de) verharding in je tuin te vervangen door groen. Wanneer je plantvakken lager plaatst en zonder opstaande rand, kan regenwater makkelijker naar het groen stromen. Planten zorgen niet alleen voor een betere infiltratie van regenwater, maar ook voor verkoeling in je tuin door verdamping en het creëren van schaduw. Ze dragen bij aan de biodiversiteit en het is ook nog eens goed voor de ontspanning: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je in een groene tuin beter tot rust komt.

 Bron: www.klimaatklaar.nl