ACTUEEL

 Aandachtspunten in uw tuin: 

De in het voorjaar aangelegde beplantingen dienen het hele groeiseizoen zorgvuldig gecontroleerd te worden m.b.t. de waterhuishouding. Zodra het niet regent direct water geven en niet wachten totdat de planten droogteverschijnselen vertonen en blijven water geven. Wanneer planten (vooral bomen en hagen) droogteschade hebben opgelopen wordt dit later niet meer hersteld en gaan de planten dood. In Nederland komen de laatste jaren steeds meer en langere droge perioden voor. Regel, dat tijdens vakanties de beplanting water krijgt, ook oudere planten lopen bij afwezigheid van water fatale schade op.

  • Controleer of in uw tuin de eikenprocessierups of Buxusrups aanwezig is.
  • De gazons kunnen wellicht een opknapbeurt gebruiken. Verticuteren, doorzaaien en bemesten kunnen een oplossing zijn.
  • Voor sommige bomen is het verstandig om deze nu te snoeien. De bomen lopen op een ander tijdstip meer risico, dat ze gaan bloeden.
  • Momenteel zijn er luizen aanwezig. Controleer vooral bij jonge aanplant (m.n. beukenhagen) of hierdoor de groei belemmerd wordt. Bij zware aantastingen is een bespuiting raadzaam.
  • Zorg er voor, dat tijdens uw vakantie de tuin verzorgd wordt om teleurstelling bij thuiskomst te voorkomen. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn.

Deze tijd is het moment om vanuit uw terrasstoel van uw tuin te genieten. Het is ook een goed moment om te bedenken of u wellicht aanpassingen of zelfs een geheel nieuwe inrichting van uw tuin wenst.  Wij denken graag met u mee en zorgen graag voor het tuinontwerp en beplantingsplan, zodat u binnenkort kunt genieten van uw nieuwe of gerenoveerde tuin.  

Wilt u deskundige begeleiding van uw tuinwerkzaamheden of wordt het tuinwerk u te veel? Neem dan contact met ons op voor het verzorgen van de onderhoudsbeurt of het uitvoeren van de aanpassingen in uw tuin door onze hoveniers.

Wilt u verduurzamen, dan is de aanleg van een Sedumdak of het afkoppelen van het regenwater en het aanleggen van een wadi misschien interessant.

Wilt u sportief bezig zijn in uw tuin? Wellicht is dan de aanleg van een mini hockeyveld of een golf green een goed idee. Wij vertellen u graag hoe wij dit voor u kunnen realiseren.

Van de Nederlandse tuinen ligt 44% voor minstens de helft vol met tegels.

Dat kan tot grote problemen met wateroverlast leiden, zeker nu er meer regen valt door klimaatverandering. Nederlands eerste Watergezant Henk Ovink roept mensen daarom op om hun tuin meer ‘regenproof’ te maken, door te kiezen voor gras of planten in plaats van tegels. “Als elk gezin zijn tuin zou aanpakken, zou dat een enorme impact hebben”, aldus Ovink.

 Ontstenen en vergroenen

Doordat er in de toekomst vaker sprake zal zijn van extreem weer in Nederland, zal er vaker overlast zijn in de vorm van extreme regenval, droogte en hitte. Hierop dient de openbare ruimte aangepast te worden. Het vergroenen van private tuinen en daken kan bijdragen aan het verminderen van wateroverlast en hittestress.

Als tuinbezitter kun je op verschillende manieren aan de slag met het klimaatbestendig maken van jouw omgeving. Door jouw bijdrage help je mee aan het voorkomen van wateroverlast, droogte, hittestress en verbeteren van de biodiversiteit.

Regenwater dat op beplanting terechtkomt, zakt meestal weg in de bodem of verdampt. Plantenwortels maken de bodem los, waardoor water makkelijker in de bodem wegzakt. Dit is goed voor planten en het zorgt voor een voldoende grondwaterstand. Regenwater dat op verharding terechtkomt, wordt meestal via het riool afgevoerd en zakt niet in de bodem.

Veel verharding kan verschillende vervelende gevolgen hebben, zoals het veroorzaken van wateroverlast bij hevige regenval, schade bij droogte en het veroorzaken van hittestress. Talrijke tuinen bevatten veel verharding. Mensen denken vaak dat tuinen met veel verharding onderhoudsvriendelijk zijn, maar een goed aangelegde groene tuin vraagt niet altijd om méér onderhoud.

Een eenvoudige manier om het regenwater in de bodem te laten zakken is (een deel van de) verharding in je tuin te vervangen door groen. Wanneer je plantvakken lager plaatst en zonder opstaande rand, kan regenwater makkelijker naar het groen stromen. Planten zorgen niet alleen voor een betere infiltratie van regenwater, maar ook voor verkoeling in je tuin door verdamping en het creëren van schaduw. Ze dragen bij aan de biodiversiteit en het is ook nog eens goed voor de ontspanning: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je in een groene tuin beter tot rust komt.

 Bron: www.klimaatklaar.nl