Het nut van een doordacht tuinontwerp

Aan de basis van een tuin, die kan worden gebruikt als een extra leefruimte, ligt een doordacht tuinontwerp. Een verkeerd ontworpen tuin kan tot veel ergernis leiden. Als een veel gebruikte looplijn wordt genegeerd in het ontwerp betekent dit minder comfort. Denk hierbij maar eens aan het moeten volgen van paden, om eventjes iets in een afvalbak te gooien. Als er een kortere weg is, bijvoorbeeld over het gazon, dan zal deze uiteindelijk toch worden gevolgd. Waardoor er uiteindelijk een looppad wordt uitgesleten in het gazon. Dit soort onwenselijke situaties zijn te voorkomen, door het ontwerpen van een goed tuinplan. In overleg met de architect kunnen veel van uw wensen worden meegenomen, in het ontwerp. En daarnaast kunnen wensen die te bewerkelijk of zelfs onhaalbaar zijn, worden aangepast of vervangen worden. Zo kunnen grote teleurstellingen voorkomen worden. Toch moet men zelfs dan er rekening mee houden, dat een tuin de kans moet krijgen, om mee te groeien met de steeds veranderende wensen van de tuingebruikers.
Wat wordt allemaal meegenomen in een tuinontwerp?
Terrassen, in zon of schaduw, hoeveel gebruikers, vaak dicht bij woning
Looppaden, van voordeur naar straat, van achterdeur naar garage, van achterdeur naar konijnenkooi, langs ramen, om ze te kunnen wassen. En zo zijn er nog veel meer logische looprichtingen op te noemen. De meeste hiervan worden zo vaak gebruikt, dat ze bijna noodzakelijk zijn. Er wordt gezocht naar combinaties onderling en met de terrassen
Inrit, aantal parkeerplaatsen
Individuele wensen, zoals wel of geen gazon, wel of geen vijver, kruidentuin, bloementuin
De stijl van de tuin wordt aangegeven, Engels, strakke vormen of juist los, sober of niet
Speelplekken of andere functies zoals jeu de boules-baan, barbecue, etc..
Grensafscheidingen
Borders, bomen, heesters, vaste planten
Het is wel duidelijk dat er veel aspecten zijn, waar men rekening mee dient te houden. Vandaar dat een standaard terras tegen het huis, dan het gazon en een border daaromheen, vaak niet voldoet. Tevens wordt zo ook duidelijk dat een goed ontwerp, geld kost. Maar zelfs dit zou geen probleem moeten zijn, omdat men nu de basis heeft voor een leeftuin naar wens.